Başkan Gültak’tan Deprem Çıkışı: “Her Şeyi Devletten Beklemeyin”

Mersin Akdeniz Belediyesi meclis toplantısında İzmir depremiyle ilgili konuşan Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Muhammet Gültak, “Her şeyi devletten beklemeyin. 10 yıl bir evde oturduk, 10 yıl sonra bu evin temelinde bir sıkıntı olmuş mudur diyor muyuz, demiyoruz” diyerek, depremde ölmeyi de vatandaşın suçu olarak gördü.
“Her şey devlet tarafından yapılmaz”
AK Partili Başkan Gültak, “Kimse evinin kontrolünü yapıyor mu, yapmıyor. Devletin bunu ille söylemesi mi gerekiyor? Biz orada oturuyoruz, gerekirse apartmanımızı daha çok destekleyeceğiz. Eğer illaki apartmanımızın yıkılması gerekiyorsa ya TOKİ ile yada bir müteahhitle anlaşacağız. Cebimizden de biraz para verip sıfır bir ev alacağız. Yani her şey devlet tarafından yapılmaz, vatandaşın da biraz eğitim bilincinin olması ve oturduğu yerlere bakması gerekiyor. Arabana baktır, boğazın ağrıdı doktora git hem baktır gargara yaptır, tarlanda bahçende ağacına baktır ama namusunu koyduğun, çoluğunu çocuğunu yetiştirdiğin, sığındığın eve baktırma ne olacak? Bu kafayla gidersek daha çok başımız ağrır” diye konuştu.
Mersin’de Akdeniz Belediyesinin meclis toplantısında Belediye Başkanı Gültak ile meclis üyesi arasındaki tartışma dikkat çekti. İzmir depreminin sonuçları üzerine konuşan Emek Partisi (EMEP) Meclis Üyesi Halil Kara, imar affının 10 milyon kaçak yapıyı yasal hale getirdiğine ve depremin bu kaçak yapılarda hasar bıraktığına dikkat çekti. Belediye Başkanı Mustafa Gültak ise ülkede çalışan sigortalı vatandaşların yaklaşık yüzde 40’ının asgari ücret ve altı maaş aldığını unutarak, Kara’ya “Her şeyi devletten beklemeyin. 10 yıl bir evde oturduk, 10 yıl sonra bu evin temelinde bir sıkıntı olmuş mudur diyor muyuz, demiyoruz” dedi.
“Yapı Dayanıklılığı Malikin Sorumluluğunda Olamaz”
İzmir depremi ve sonuçları üzerine söz alan Halil Kara, “6 Haziran 2018’de bir imar affı çıkıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bir tebliğ yayınlıyor. Madde 9’da; ‘Yapının depreme dayanıklılığı ve yapının fen ve sanat norm ve standartlarına uygunluğu hususu yapı malikinin sorumluluğundadır’ deniyor. Yapı maliki nasıl sorumlu olur? Bu yapı malikinin sorumluluğu değil ki. O apartmanda 50-100 kişi oturuyor, ne olacak? Bunun sonucunda ‘imar barışı’ dendi ve 10 milyon kaçak yapı yasal hale geldi. Bunun 1 milyon 747 bini İstanbul’da, 811 bini de deprem olan İzmir’de. Bunu şu belediye, şu parti yaptı diye demiyorum. Bu ülkenin şapkasını önüne koyması gerekir” dedi.
Kaynak: Evrensel