Bir Mersin Türküsü: “Mersin Can Mersin”
Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Müdürlüğü Mersin Devlet Klasik Türk Müziği Korosu viyola sanatçısı Ali Parlak ” Mersin Can Mersin ” adlı çalışması ile Mersin’e çok önemli bir eser kazandırdı.
Parlak’ın Mersin’in güzelliklerini ve Mersin’e olan sevgisini ele aldığı bu çalışma Mersin adına yazılmış ve bestelenmiş Mersin’in tanıtımına katkı sunacak çok önemli bir türkü.
Müziğe ilgisi çocukluğundan başlayan Ali Parlak ilkokul yıllarında flüt çalarak, türkü söyleyerek kendisini geliştirmeye başladı. Daha sonra ortaokul yıllarında vurmalı sazları çalmaya başlayan Parlak , lise dönemlerinde bağlama çalarak musiki derneklerine katıldı. Üniversite eğitimini Konservatuvar Bölümünde tamamlayan Ali Parlak müzikte profesyonel hayata merhaba dedi.
Daha önce doğduğu köye yaptığı bir türküsünü dinleyen arkadaşları Mersin için de bir türkü yazıp yazmayacaklarını sorunca neden olmasın diyen Ali Parlak , Mersin için yazacağı türkü için çalışmalara ve araştırmalara başladı. Yoğun ve uzun bir çalışmanın ardından Mersin’in tarihi ve kültürel anlamda tanıtımına büyük katkı sunacak olan ” Mersin Can Mersin ” adlı eser ortaya çıktı.
Profesyonel müzikte 30.yılı olan Ali Parlak , 16 yaşında müzikten para kazanmaya başladı . Müzisyen olarak düğünlerde, restoranlarda çalışan, üniversiteyi bitirince de müzik öğretmeni olarak göreve başlayan Parlak 2002 yılında Kültür Bakanlığı’nın açmış olduğu yetişmiş sanatçı sınavını kazanarak viyola sanatçısı kadrosuna atandı ve halen görevine devam etmekte.
MERSİN CAN MERSİN
Portakaldan limona
Tantuniden kebaba
Gözlemesi bir hoştur
Ayran ile çadırda
Mersin Mersin can Mersin
Cennetten bir köşesin
Toroslar’da yaylada
Tarsus’tan Anamur’a
Atatürk’ün yolunda
Yürüyoruz kol kola
Kerebici bize sor
Cezeryesiz hayat zor
Denizi mavi bayrak
Gel Mersin’de mutlu ol
Mersin Mersin can Mersin
Cennetten bir köşesin
Toroslar’da yaylada
Tarsus’tan Anamur’a
Atatürk’ün yolunda
Yürüyoruz kol kola
Söz-Müzik :Ali Parlak